kruidnoten - klassieke en altijd geliefde sinterklaas snoepjes

Zie ginds komt de smulboot – kruidnoten en cakecadeautjes

Zie ginds komt de smulboot

Sinterklaas is weer in het land! En dat betekent pepernoten en cadeautjes. De kinderen zijn al volop bezig met hun verlanglijstjes te maken, maar het leukste aan Sinterklaas en andere feestdagen is tijd met je familie doorbrengen. Daarom gaan we pepernoten maken en cadeautjes die je kunt eten. Deze kun je samen maken en daarna gezellig opeten, bijvoorbeeld tijdens de film: Sinterklaas en het pakjes mysterie om echt in de sfeer te komen.

kruidnoten - klassieke en altijd geliefde sinterklaas snoepjes

Kruidnoten: de basis van sinterklaas

Voor 1 bakplaat vol kruidnoten heb je nodig:

  • zelfrijzend bakmeel                  100 gr
  • (lichtbruine) basterdsuiker    60 gr
  • speculaas en koekkruiden      1 tl
  • boter                                           40 gr
  • melk                                            2 el

Bereidingswijze handgemaakte kruidnoten:

  1. Boter op kamertemperatuur brengen en in kleinere stukjes snijden. Meng alle ingrediënten in een grote kom tot een samenhangend geheel.
  2. Vorm een bal van het deeg en wikkel deze in vershoudfolie. Laat de bal circa 20 minuten in de koelkast liggen.
  3. Oven op 180 graden voorverwarmen, haal de bakplaat er vast uit en leg hier bakpapier op.
  4. Maak van de deegbal kleine balletjes en leg deze op het bakpapier met wat ruimte ertussen. Druk de balletjes een beetje plat.
  5. Zet de kruidnoten ongeveer 20 minuten in de oven. Laat ze hierna afkoelen en bewaar ze in een bakje met een deksel.

 

Kruidnotenrotsjes - sinterklaas hapjes met chocolade

Kruidnotenrotsjes

Wat het je nodig voor de kruidnotenrotsjes:

  • pepernoten/kruidnoten           4 handjes
  • pure/melk chocolade               100 gr
  • speculaas en koekkruiden       ½ tl

Bereidingswijze kruidnotenrotsjes:

  1. Smelt de chocola (puur of melk; wat je zelf lekkerder vindt) met de speculaas en koekkruiden in een pannetje, met au bain-marie of in de magnetron in en schaal.
  2. Zodra de chocola gesmolten is, voeg je de kruidnoten of pepernoten toe en meng je alles.
  3. Schep nu hoopjes op een bakplaat of bord met bakpapier en laat ze uitharden in de koelkast. Zodra ze uitgehard zijn kun je de kruidnotenrotsjes gaan opsmikkelen.

 

cakecadeautjes - sinterklaas hapjes kruidnoten en cake

Cakecadeautjes

Voor 24 cakecadeautjes heb je nodig:

  • Sinaasappel                                   1
  • Ongezouten roomboter               100 gr
  • Kristalsuiker                                  150 gr
  • Middelgrote eieren                       2
  • Volle kwark                                    200 gr
  • Volle melk                                       70 ml
  • Zelfrijzend bakmeel                      250 gr
  • Bakpoeder                                      1 tl
  • Aardbeienjam                                6 el
  • Marsepein                                       300 gr
  • Poedersuiker                                  2 el
  • Schuddebuikjes /kruidnoten      24

Bereidingswijze cakecadeautjes:

De cadeautjes:

  1. Oven op 175 graden Was de sinaasappel en rasp de schil. Doe de boter (op kamertemperatuur) en suiker in een kom en klop deze met een mixer 5 minuten luchtig. Voeg één voor één de eieren toe.
  2. Roer de kwark, melk en sinaasappel door het botermengsel. Zeef het bakmeel en de bakpoeder in de kom en meng alles voorzichtig met een spatel.
  3. Vet de ovenschaal in en verdeel het beslag. Bak het beslag in het midden van de oven in circa 40 minuten gaar. Controleer tegen het einde met een satéprikker de gaarheid. Komt de prikker er schoon uit dan is het gaar. Laat het 2 uur afkoelen.
  4. Snijd de buitenkant van de cake eraf: ca. ½ cm. Snijd de cake overlangs doormidden en smeer op de onderste helft de jam. Leg de bovenste helft er terug op en snijd vierkantjes van ongeveer 4 x 4 cm.

De verpakking:

  1. Kneed stukjes marsepein/fondant soepel en rol de stukken uit op een met poedersuiker bestoven werkblad tot een plak van 2 mm dik en ongeveer 24 x 48 cm groot
  2. Snijd 1/2 van de plak in 24 repen van 1 x 24 cm. Bestrijk 1 kant van de repen met 1½ el jam.
  3. Halveer de repen en vouw deze met de jam kant tegen het cakeje aan. De repen moeten kruislings om het cakeje heen, druk ze goed vast.
  4. Snijd de overige marsepein in stukjes van 2 x 6 cm. en knijp het midden naar elkaar toe: maak een strikje. Bestrijk de onderkant van het strikje met jam en plak hem op de gekruiste repen. Druk nog een schuddebuikje of kruidnoot vast in het midden.

 

Tip:  gebruik een leuke fondantroller voor een extra leuk effect op de verpakking!

Nu heb je lekkere cadeautjes en kruidnoten! Voor meer lekker snacks zie Hapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *