Bereid zelf een overheerlijke kerststol

Maak zelf een feeststol voor een onvergetelijk kerstontbijt!

Het is bijna zover, Kerst! De tijd van het jaar om even helemaal niets te doen, nou ja, hoogstwaarschijnlijk ga je beide dagen extra uitgebreid en lekker eten. Begin beide kerstdagen goed met een heerlijk kerstontbijt! Traditioneel halen vele Nederlanders een feeststol in huis met Kerst, maar wist je dat je deze ook vrij eenvoudig zelf kunt maken? Lekker vers en warm uit de oven.

Hieronder zal ik je mijn grootmoeders recept prijs geven!

Kerstbrood

Allereerst, wat heb je nodig?

  • 350 gram amandelspijs-
  • 80 gram krenten
  • 1 ei
  • 15 gram poedersuiker
  • 100 gram pistachenoten
  • 100 gram hazelnoten
  • 100 gram rozijnen
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 theelepels zout
  • 3 theelepels speculaaskruiden
  • 3 eetlepels basterd suiker
  • 350 gram broodmix wit
  • 1 citroen
  • 100 ml water
  • 100 ml melk
  • 100 gram roomboter

 

Bereiden maar!

Allereerst moet je het water, boter en melk in een pan verwarmen tot een graad of 45. Het is belangrijk dat de boter smelt. Vervolgens is het van belang dat je de gele schil van de citroen raspt. Meng deze rasp met de broodmix van, speculaaskruiden, suiker en het zout in een ruime kom.

Voeg vervolgens het mengsel van water, boter en melk aan deze kom toe. Mix dit tot een zachte deeg. Kneed dit deeg ongeveer tien minuten totdat het soepel is. Maak er vervolgens een bal van en leg het weer terug in de kom. Doe er een theedoek overheen en laat het deed een uur reizen op een warme plek waar niet teveel tocht is. Het deeg zal nu in volume moeten verdubbelen.

Dan is het nu tijd om de rozijnen en krenten in een kom te schenken en er kokend water aan toe te voegen, totdat ze onderwater staan. Het zal ongeveer 20 minuten duren totdat ze opgeweld zijn. Ondertussen kun je de hazelnoten en pistachenoten vermalen. Het is belangrijk het ei te splitsen, alleen de dooier moet door de amandelspijs worden gemend. Maak hier een rol van. De krenten en rozijnen mogen uitlekken en moeten droog zijn aan de buitenzijde.

Het deeg is als het goed is ondertussen gerezen. Maak er een grote dikke pannenkoek van en bestrooi dit met krenten, rozijnen, hazel- en pistache noten. Nu kun je de rol spijs in het midden leggen en het deeg dubbelvouwen. Leg het geheel op een bakplaat en laat het nu een tijdje reizen.

Verwarm de oven tot 185 graden en bak de feeststol ongeveer 45  minuten in de oven. De feeststol is gaar als deze een beetje hol klinkt als je er op klopt. Geen oven? Wellicht is deze compacte vrijstaande oven dan iets voor je!

feeststol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *