zelf oliebollen maken verrassend goedkoop

Oliebollen

Heerlijke zelfgemaakte oliebollen!

zelf oliebollen maken verrassend goedkoop

Ingrediënten voor ong. 40 oliebollen:

 • halfvolle melk             500 ml  / €0,57 
 • zakje gedroogd gist   14 gr     / €0,56
 • suiker                           2 el        / €0,57
 • bloem                           600 gr  / €0,59
 • ei                                   2           / €1,57
 • zonnebloemolie          2L        / €2,38
 • poedersuiker                           /  €0,71  

                                                  /  €6,95

Bereidingwijze oliebollen

 1. Verwarm de melk tot lauwwarm in een steelpan. Schenk hiervan 200 ml bij de gist en suiker in een schaaltje. Laat dit 5 minuten staan totdat het begint te schuimen.
 2. Doe nu de bloem in een kom en maak een kuiltje (dit vermindert de kans op klonten in het beslag). Schenk het gistmengsel, de rest van de melk, het ei en 1 mespunt zout erin. Klop dit met een garde tot een glad beslag.
 3. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het beslag op een warme, tochtvrije plek 1 uur reizen. Tot het in volume is verdubbeld. Goed laten rijzen is erg belangrijk, dit geeft en luchtige lichte oliebol.
 4. Baktijd!
  verhit de olie in een ruime pan of in een frituurpan tot 180 graden. Gebruik hiervoor een keuken thermometer of test met een stukje brood. Gaat het direct bruisen, dan is de olie op temperatuur. Zakt het brood naar de bodem, dan is de olie nog niet heet genoeg.

  1. Doop 2 eetlepels krot in de hete olie en schep met deze lepels ronde hoopjes beslag. Laat het beslag voorzichtig in de olie zakken. Bak niet teveel tegelijk dan kan de pan overstromen.
  2. Keer de oliebollen
   met een – aanrader! – schuimspaan  zodra een zijde gerezen en goudbruin is. Als je ze goed bakt draaien ze bijna vanzelf om. Neem ze uit de pan als beide zijde goudbruin zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  3. Als laatste en heel belangrijk…poedersuiker! leef je uit 😀

Smakelijk eten en geniet van je oliebollen!

Zelf een oliebollen recept of ander recept insturen? Dit kan hier, wij plaatsen het recept vervolgens zo spoedig mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *