Gerechten sporten

Top 3 gerechten voor na het sporten

Ben jij al actief aan het sporten in 2019 en op zoek naar lekkere, voedzame en gezonde maaltijden? Wij hebben voor jou een top 3 samengesteld van maaltijden die je een keer geprobeerd moet hebben. Sport ze!

1: Tomatenpasta

Bijna alle pasta’s zijn goed voor na het sporten, maar dit is er zeker een die niet in het lijstje kan ontbreken.

Ingrediënten:
  • 500 g tomaten in zoveel mogelijk verschillende kleuren, grof gesneden
  • 500 g penne
  • 80 mL extra vergine olijfolie
  • grote bos basilicum, met de blaadjes eraf getrokken
  • grote bos bieslook, gesneden
  • 500 g mozzarella
  • zout en peper
Bereiding:

Doe de tomaten in een salade-kom en besprenkel ze met twee flinke snuffen zout. Zet het 20 minuten weg. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing, giet de pasta af en voeg toe aan de tomaten. Besprenkel met olijfolie en de kruiden. Trek de mozzarella uit elkaar in kleine stukjes en voeg toe bij de tomaten en pasta in de kom. Schud grondig door elkaar zodat olie en kruiden goed kunnen intrekken. Breng op smaak met peper en zout.

2: Kipcurry

Kip is (bijna) altijd goed voor na het sporten en dan de curry erbij maakt het zeker een lekker geheel. Hup! Snel die boodschappen inslaan en koken maar!

Ingrediënten:
  • 4 el. Griekse yoghurt (plus evt extra voor de garnering)
  • 1 tl. gemalen komijn
  • 2 tl. gemalen koriander
  • 4 peultjes kardemom, zaadjes gekneusd (of 1 tl gemalen kardemom)
  • 1 tl. kurkuma (koenjit), gemalen
  • 4 kippendijen zonder bot, elk in 4 stukken
  • 1 el. zonnebloemolie
  • 1 ui, in dunne ringen
  • 2 cm gemberwortel, geschild en fijngeraspt
  • 1 groene chilipeper, fijngehakt (plus evt extra voor de garnering)
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 100 mL kippenbouillon
  • 2 el. amandelen, fijngemalen (of 2 el amandelmeel)
  • 1 tl. garam masala
Bereiding:

Meng in een kom de yoghurt met de komijn, koriander, kardemom, kurkuma, zout en peper. Wentel de kip erdoor en laat in de koelkast 1-2 uur marineren. Verhit de olie in een ruime (braad)pan en bak de ui op laag vuur 10 min. Voeg de gember, chilipeper en knoflook toe en bak 2 min mee. Voeg de kip en marinade toe en bak de kip enkele min mee. Schenk de bouillon erbij en laat met een deksel op de pan 30 min op laag tot middelhoog vuur zachtjes koken. Roer in een kommetje de gemalen amandelen door 4-5 el van de saus. Meng het amandelmengsel weer door de kip en saus in de pan. Voeg de garam masala toe en laat nog 5 min sudderen.

Garneer evt met yoghurt en in reepjes gesneden groene chilipeper. Lekker met basmatirijst en naanbrood.

1: Groenteburgers uit de airfryer

We duiken weer een keer in de mogelijkheden van de Airfryer. Dit keer kijken we burgers die we met de Airfryer kunnen maken en dan wel heel bijzondere, namelijk groenteburgers.

Hieronder vind je het basisrecept voor een groenteburger. Vind je het lekker om er een speciale versie van te maken, dan bieden we met de verschillende variaties de mogelijkheden om iets unieks te maken.

Ingrediënten basisburger:

Voor één burger

  • 1/3 witte ui, grof gesneden
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 1 theelepel lijnzaad
  • 1 theelepel water
  • zout en peper
  • 250 gram groenten naar keuze, grof gesneden
  • Broodje, saus & toppings

Rode veggie burger

  • 1x basisrecept
  • 150 gram rode biet
  • 100 gram aubergine

Groene veggie burger

  • 1x basisrecept
  • 150 gram broccoli
  • 100 gram champignons

Oranje veggie burger

  • 1x basisrecept
  • 100 gram wortel
  • 150 gram pompoen
Bereiding:

Hoe maak je deze 250 gram groenteburgers?

  1. Plaats de gesneden groenten voor jouw burger, knoflook en ui in de Airfryer.
  2. Zet de Airfryer aan, stel deze in op 160°C en grill de groenten met de ui en knoflook gedurende 15 minuten.
  3. Plaats de gegrilde groenten in de keukenmachine en voeg hier het lijnzaad en het water toe. Pulse deze massa tot je een goede substantie hebt waar je een stevige burger van kunt maken. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Maak van dit mengsel een balletje met je handen en plet deze licht op het werkblad tot je een mooie burger hebt.
  5. Wil je verschillende burgers maken zoals wij hebben gedaan, dan zal je stap 1 t/m 4 moeten herhalen met de groenten voor de verschillende burgers.
  6. Plaats de burgers (max. 3 tegelijkertijd), wederom in de Airfryer, stel deze in op 200°C en bak de burgers totaal 10 minuten.
  7. Snijd ondertussen de broodjes doormidden en bereid de toppings voor de burgers voor.
  8. Plaats nadat je de burgers eruit hebt gehaald de broodjes in de mand van de AirFryer en bak deze nog 2 minuten op 200°C om ze extra knapperig te maken.
  9. Voor het serveren: plaats een saus en een blaadje sla op het broodje, hierop een burger, gevolgd door je toppings en eventueel extra saus. Plaats de bovenkant van het broodje op de burger. Smakelijk!

Enthousiast geworden over de airfryer? We hebben er een aantal voor je klaargezet die zeker aan te raden zijn. Wist je dat je al een airfryer hebt vanaf €35,-?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *